19 Mart 2010 Cuma

Hastane mi? Kestane mi???

P'tesi sabahı, sabah sabah annem

" baban ameliyat oluyor dedi"

Böyle kala kaldım.

" n'ameliyatı anne??"

"Hani baban sürekli horluyor yaa, hani baban hiç burnundan nefes alamıyor yaa hani baban....."

"evet anne??"

"hahhh işte biz c'tesi günü babanla muayene olalım dedik. Aslında X hastanesinden randevu alıcaktık ama olmadı biz de yol üstünde SSk ile anlaşmalı Y hastanesine gittik"

"orası n'resi anne ben hiç duymadım adını??"

"hani şurası şurası var ya işte orası"

"Hımmm .. eeeee"

"çok iyi bir Dr vardı orada. 30 yıllık kulak burun boğaz dr'ymuş. Babanı muayene etti hem de SSk ile anlaşmalı ya 6TL'ye. Babana dedi ki.... ___siz bu şekilde hiç nefes alamazsınız, burnunuz tamamen tıkalı, küçük dilinizde de sarkma var, gece uyurken nefessiz kalırsınız yada kalp büyümesi olabilir sizde...."

"Allah Allah"

"Evet kızım ben de gördüm babanın burnu tamamen tıkalı, sonra Dr şöyle devam etti___Biz her ay bir hastalık üzerine kampanya yapıyoruz. Bu ayda aynen sizin bu rahatsızlığınıza çözüm getiriyoruz. Normalde ameliyat 550TL , şu an 350 TL . Düşünün taşının bu arada dahiliye uzmanı ameliyat olabilir misiniz testlerinizi yapsın"

"Bir de dahiliye dr'una test mi yaptırdınız???"

"evet kan aldılar , kalbini, ciğerlerini kontrol ettirdiler babanın herşeyi uygunmuş. Ameliyat olabilir diye raporumuzu da aldık."

"peki bu ameliyatı nasıl yapıcaklarmış anne??"

"çok basit bir operasyonmuş. Lokal anestezi ile de yapabiliyorlarmış ama dr rahat çalışamadığı için genel anestezi yapıcaklarmış"

"orda bir durun anne. Birincisi bu çok basit bir operasyon değil ben daha önce duydum; ikincisi ben genel anesteziden çok korkuyorum"

"Belgin lütfen kızım sen herşeyden korkuyorsun baban karar vermişken onu da korkutma hem biz orda ameliyat olmuş bir adamla konuştuk adam ohh dünya varmış n'den daha önce yaptırmamışım dedi"

"anne ben işe gidiyorum sonra konuşuruz."



Akşam eve geldiğim de babam demez mi
"ben kararımı kesinlikle verdim ç'ba gününe randevu aldım, adam çok doluymuş bir o günü boşmuş."
Ablam da ben de çok karşı çıkmamıza rahmen babam kararını kesinleştirdi. Ç'ba sabahı annem ve babam bize geldiler , annem herzamanki gibi çocukların başında kaldı ben işe geldim Mert babamı hasteneye götürdü. Orda ameliyat n'zaman başlar diye soran Mert'e hemşirenin yanıtı " babanızın hazırlanması 1 saati bulur operasyon da bir o kadar sürer herhalde" olmuş. O aradaki zamanı değerlendirmek adına Mert hastaneden çıkmış kayınvalidemi bizim eve bırakmış tam işe beni almaya gelmişti ki telefonum çalmaya başladı. telefonda babamın numarasını görünce içim bir hop etti. Telefondaki ses babam " kızım saat kaç? ben ameliyatımı oldum." "baba n'diyorsun n'demek oldum? daha kaç dk oldu ki??" "oldum işte odadayım ben" o sırada aklımdan herhalde ameliyat önü babama yatıştırıcı iğne vurdular ki kendin de değil n'dediğini bilmiyor diye geçti. Resmen uçarak hastaneye gittik. Odaya bir girdim babam yatakta kolunda sadece bir serumla yatıyor başında da bıdı bıdı konuşan bir adam. adam bana döndü "kızı siz misin? babanız ölümlerden döndü siz başında değildiğiniz adam çıktığında yalnızdı" hem afallıyan hem sersemliyen hem şu olan hem bu olan ben sadece gerizekalıca gereksiz yere o denyocan adama bir açıklama yaparak " ama bir saat sonra ameliyata giricekti benim babam " dedim.

Meğersem bu neydüğü belirsiz hastanede neydüğü belirsiz bu bıdıbıdılanan adam bir anestezi uzmanıymış. Babamı içeri almışlar , uyutmuşlar tam boğazına hortum sokacaklarken hortum girememiş??? babamın boğazı çok darmış sonra tekrar uyandırmak için çok uğraşmışlar??? biz genel anestezi n'dir bilirmiymişiz. Anestezi uzmanları bizi öldürürlermiş kendileri yaşatırlarmış... adam diyor da diyor ben hala şaşkın kendimde değilim; ancak adam odadan çıktıktan sonra kendime geldim. Baktım babam iyi tuttum babamın dr'unun odasının yolunu... adam beni görür görmez " ama benim bir suçum yok ben babanızı ellemedim bile" demesin mi... sanarsınız karşınızda dr değil de suçu arkadaşına atan ilkokul çocuğu var.

"ben buraya suçlu kim diye sormaya gelmedim. n'yaptınız benim babama ?? onu sormaya geldim. üstelik ben baştan beri karşıyım babamın buraya gelmesine siz n'yin tetkikini yapıpta onayladınız ameliyat olabilir bu adam diye?" "ben onaylamadım dahiliye uzmanımız onayladı" bak şimdi gene suçu başkasının üstüne atma mevzu bahis. "Dr bey hem babama bu operasyon çok kolay demişsiniz hem de şimdi kalkıp ölümden döndürdük diyorsunuz nasıl oluyor bu???? n'den bu kadar basitse lokal anestezi ile çalışmadınız babama o kadar basit olduğunu anlatmışsınız" "yooook lokal anestezi olmaz katliam olur (dr daki cümleye bak) hem babanızın acil durum müdahale ekibi olan ( anlıyorum ki o hastanede yok), yoğun bakım ünitesi olan (bir daha anlıyorum ki bu da yok) ve techizatı tam olan ( haydaaa şimdi bayılıcam bunların techizatı da eksik adamı genel anesteziye almışlar) bir yerde ameliyat olması gerekiyor kendisi riskli bir hasta" "yani bunu siz şimdi anlıyorsunuz öyle mi?? ya babam ölseydi?" " Onu ödeyemezdik, bu arada biz anestezi uzmanının falan parasını ödedik ama tabii size tam para iade edicez" Allahım şimdi deliricem anlıyorum ki anestezi uzmanı da dışardan geliyor. Üstelik adam bir dr gibi değil de daha çok tüccar gibi konuşuyor.

Hemşirelerle geçen saçma diyalogları yazmak bile istemiyorum. Takılmış ama akmayan bir serumu kolundan çıkarttırmak için olan uğraşımımı da... Bu arada tüm bunlar olurken babam hem suçlu, hem çok üzgün hem de çok korkmuş bir vaziyette sadece olanları izleyebildi. Tüm olanları anlatınca annem büyük bir suçluluk duygusu ile sinir krizi geçirdi. Günün akşamına babamın içine bu seferde kocaman onu yiyip bitiren bir kurt düştü, acaba benim bu kadar önemli n'yim var ki beni ameliyat etmediler diye?? ve babam p'be akşamı Bursadan Ankaraya içine düşen bu kurdu gidermek için yollara düştü. Efendim ben ise ç'badan beri n'yerdeyim n'gökte tüm sinirlerim perişan oldu sürekli kendime bunlar nasıl insanlar ki hastane görnümünde ki bu büyük poliklinikte hiç bir donanımları tam değilken insanları genel anestezi ile ameliyata alıyorlar sonra bu devlet nasıl bir devlet ki böyle bir yere SSK ile anlaşma tanıyıp insanları yanıltabiliyorlar, benim annem&babama n'oldu ki böyle dr'ların söylediği her kötü şeye körü körüne inanır oldular?? ve tabii düşünmeden edemiyorum ki ya babama bir şey olsaydı??? İşte de durum vaziyet bu.. bakalım babamın ankara maceraları nasıl sonuçlanacak merakla bekliyorum...


not.
Bu arada durdum düşündüm yaa ben niye bu kurumun adını buraya y hastanesi vs. diye yazdım diye?? Kurumun adı da Esentepe Tıp Merkezi... anlattıklarımın eksiği var fazlası yoktur.

6 yorum:

  1. Ah Belgin'cim çok geçmiş olsun verilmiş sadakanız varmış:(
    İnanmadım yaa!Çakma hastahane kurmuşlar resmen!
    Yazık!İnsan hayatına verilen değere bak!
    Devlet devlet değil ki,ehliyet almak kadar kolay oldu demek ruhsat alıp böyle hst.ler açmak?
    Ya da adamını bulup gerekli anlaşmaları yapmak?
    Ya kötü bir şey olsaydı? Allah korusun giden gittiğiyle kalırdı:(
    Sorumsuzluk diz boyu memlekette:(
    Neyse yeniden çok geçmiş olsun,umarım şimdi daha iyidir babacığın...Sevgiler selamlar canım...

    YanıtlaSil
  2. İşte sağlık sistemimiz!!!!!!!!!!!!!

    YanıtlaSil
  3. sağol banucum... babam iyi mi iyi?? ama şimdi de ben niye böyleyim diye boğazının (darlığının) derdine düştü test peşinde koşuyoruz:(

    YanıtlaSil
  4. zariş kuşu sen bu sistemi benden çok daha iyi biliyorsun canım... Allah ömer'e de kolaylık versin canım...

    YanıtlaSil
  5. kampanyadan ameliyat yapmak. sanki cikletten çıkar gibi.
    hastane çakma ama genel anesteziye cesaret edebilmişler. çok büyük şans ki anestezi işinden korkmuşlar ve bunun için dışardan da olsa uzman getirmişler. yoksasını düşünmek bile istemem :(

    YanıtlaSil
  6. Allahım inanılır gibi değil, insanlığımızı yitirdik artık...çok üzücü. Büyük geçmiş olsun.

    YanıtlaSil